Bageri glutenfri*

Fick denna underbara äppelkaka hos svärfar & Berit häromveckan... Glömde tyvärr ta recept, men ska försöka komma ihåg detta nästa gång jag träffar henne:) För mumma va gott det va... Kan tänka mig denna mandelkaka med mina päron i trädgården i höst... Tror det kommer bli en succé:))
Har oxå gjort mitt första försök till "Kubbar" försvenskar nog ordet en aning... men ändå..:)) Stekte en smakrik köttfärs. Kokade ris i saffran, och lite curry som tog slut... Och vågade inte fritera så jag stekte bollarna istället... Men det blev kanon gott!:)
Helt enkelt risbollar med köttfärsfyllning:)
over and out*

Himmelsk maräng med kola

Detta blir en seg maräng med hjälp av vattenbad.
4 äggvitor
3,5 dl socker.
Blandas förhand över vattenbad för att komma upp i 65 grader. Vispa sedan med elvisp tills smeten kallnat och blivit riktigt vit och fluffig.
Vänd i kolasåsen, jag gör min egna
75g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
0,5 dl grädde
0,5dl sirap
Lägg i kastrull, smält ihop och låt skjuda på låg värme några minuter. Kalas gott att servera till glass!
Blada i 0,5 dl kolasås försiktigt med en slev, marängen ska se "melerad ut". Klicka ut på plåt i valfri storlek. Gör du medelstor maräng gräddar du dessa i 150 grader 45-60 minuter. Mina jumbomaränger var säker inne i ugnen ca 1,5 timma.

Glutenfri banan och choklad cupcakes

När en av de finaste vännerna nu blev mamma fixade jag en liten överaskning som stod utanför dörren när de kom hem...
Banan och choklad cupcakes.
Blandade i 1 mosad banan och ca 100g hackad choklad i muffinssmeten innan jag klickade ut den i formar.
Använda grundreceptet på frostningen, självklart färgad baby blå:)) Å dekorerade med sugerpaste kulor och florsocker.
Såg i någon blogg nyligen bilder på "vintermuffins" som såg ut ungefär såhär och var tvungen att prova:)) Visst blev dem fina?!
Grattis Miah & Johan till världens sötaste <3



Och vankas det sötsaker i huset vet man att det finns en vit isebjörn i närheten;)
Nu är det även bokat, V 7 åker jag till fortaventura:)) Sola å bada med pinacolada**

Glutenfri seg maräng med kola

6 jumo maränger eller 12 stora

0,5 dl kolasås (vill du göra själv kommer mitt recept efter marängerna)
3,5 dl socker
4 äggvitor


Blanda äggvitor och socker för hand, vispa med handvisp över vatten bad tills smeten kommer upp i 65 grader. Eller tills smeten bränns om du stoppar ner ett finger. Vispa sedan med elvisp tills smeten blir vit och fluffig och kallnat helt. Ringla i kolasåsen och ta några tag med sleven, smeten ska se melerad ut. Klicka ut valfri torlek på marängen på baklpåtsbeklädd plåt och grädda i ugnen. 150 grader 45-60 minuter.


kolasås
75 gsmält smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao
0,5 dl grädde
0,5 dl sirap

Till kolasåsen blandas allt i kastrull och skjuds några minuter tills smeten blir fast. Till mina maränger gjorde jag en halv sats kolasås.


Glutenfri kycklingpaj


Pajdeg

125g margarin
3 dl mjölmix
2 msk vatten

Nyp ihop till en deg, använd mer mjölmix vid behov och ställ kallt under tiden fyllningen bereds.

2 kyckling filé
1 lök
4 cm purjolök
1 dl creme fraiche
2 msk mango chutney
curry
cayennepeppar
2 ägg
2 dl mjölk
salt, peppar
1,5 dl riven ost

Kavla ut eller tryck ner pajdegen i formen, förgrädda mitt i ugnen 200 grader ca 10 minuter.
Strimla och stek kycklingfilén och löken, krydda efter smak. Lägg i pajdegen. Blanda creme fraiche, mango chutney, curry och cayennepeppar och bred detta över kycklingen. Strö över hackad purjolök. Vispa snabbt ihop äggen med mjölken och krydda av med salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen och avsluta med lite riven ost.

Bjud till ett nybakat bröd, varför inte bananbrödet (långt ner i bloggen) för att behålla den exotiska kännslan:))


Glutenfri choklad brownie

För alla oss chokladälskare.....<3



100g nötkärnor
150g smör
0,75 dl kakao
3 ägg
3 dl socker
2,5 dl mjölmix
0,5 tsk bakpulver

För att "baka ut julen" tog jag även i
1 näve mini mashmallows
50g hackad 75% choklad

Smörj och mjöla (glutenfritt mjöl givetvis:)) ett bakplåtspapper. Lägg detta i en långpanna.
Hacka nötterna. Smält smöret och tillsätt kakaon. Rör tills smeten blir slät. Låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten samt mjölet blandat med bakpulvret. Tillsätt nötterna, ev. mashmallowsen samt hackade chokladen. Bred ut i långpannan och grädda i nedredelen, 150 grader 35-45 minuter. Låt vila 5 minuter och skär sedan i bitar.


Granera med smältchoklad och en valnöt på varje kaka. Eller som jag gjorde, flousocker och en fjäril i jordgubbsmarsipan. (läs dock ingrediens förteckningen på marsipanen)




Glutenfri fläskpannkaka

Efter förfrågning om glutenfri fläskpannkaka/ugnspannkaka kommer här mitt favorit recept. Lite "mäckigare" än pannkaka gjord på vanligt mjöl, men ack så god:) Och det bästa av allt... den blir inte platt och gummiaktig:))

(3-4 port)

50g smör
5 dl mjölk
1,5 dl glutenfri mjölmix
3 äggulor
2 krm salt
3 äggvitor

smör till formen



Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och mjölblandingen under kraftig omrörning. Låt koka upp tills smeten tjocknar. Går jätte fort, så rör under hela proceduren.
Ta av kastrullen från värmen och häll i en äggula i taget. Salta. Vispa äggvitor till hårt skum och vänd försiktigt i smeten. S,örj en mindre långpanna eller en form och häll i smeten. Vill du ha en fläskpannkaka heller du nu över stekt bacon eller fläsk.

Grädda mitt i ugnen 225 grader, 35-40 minuter.

Grädda hellre lite för länge, tar man ut pannkakan innan den är klar kommer den skjunka ihop.

**Bon apetit**

Glutenfritt Surdegsbröd

Äntligen kommer receptet... Förlåt om ni väntat, glömde dock ta kort, så Ida, jag lånar ditt bröd;)
Surdeg

Dag 1-4
1 dl mix blandas med 1 dl ljummet vatten och 1 rårivet äpple. Ha blandningen i en glasburk med lock, välj ej ett för litet lock då kulturen ska växa. Burken ska stå i 22-26 grader. Låt burken stå 4-5 dagar, skaka om burken då och då. Surdegen är klar då det bubblar och luktar lite surt.
Dag 5
Dax att mata surdegen. Blanda i 1 dl mix och 1 dl ljummetvatten, rör om och låt blandningen stå till nästa dag.
Dag 6 och 7
Upprepa dag 5
Dag 6
Nu är surdegen färdig för bakning:) Om inte allt går åt, spara surdegen i burken. mata med 1 dl mix och 1 dl ljummet vatten varje dag. Degen klarar sig även åtminstonne 1 vecka i kylskåp utan matning. Sköter du degen rätt kan den klara sig oändlighet utan att bli dålig:)
Å här bästa surdegsreceptet, hämtat från mixwell.com

"Ingredienser

Kväll
125 g surdegsgrund
240 g Ljust basmjöl
200 g ljummet vatten

Skållning
100 g havregryn
300 g kokhett vatten

Morgonen
Blandningarna från gårdagen
250 g ljummet vatten
10 g jäst
600 g Havrebrödsmix
18 g salt
1 dl hasselnötter
1 dl grovt hackade torkade fikon
1 dl grovt hackade torkade aprikoser

Det här är ett bra basrecept för surdegsbröd. Det går att byta ut mjölsorterna mot andra glutenfria mjöler. T ex att använda Havrebrödsmix i blandingen på kvällen och Ljust basmjöl i blandingen på morgonen. Då blir brödet inte så grovt. Blanda i kryddor som kanel, ingefära, kryddnejlika och pomerans för att göra ett julbröd.

Blanda ihop surdegsgrunden, vattnet och basmjölet i en bunke och täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
Häll det kokheta vattnet över havregrynen i en bunke och täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
På morgonen
Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan ihop gårdaens blandningar med de övriga ingredienserna och rör tills allt är ordentligt blandat.
Häll upp degen i två jäskorgar och täck med plast. Låt bröden stå i rumstemperatur tills det ska bakas, kan stå 5-6 timmer eller ännu längre.
Sätt ugnen på 275 grader och låt ugnen bli riktigt, riktigt varm.Låt även en plåt stå med i ugnen när den värms upp. Vänd upp bröden på den varma plåten och gör några jässnitt. Ställ in plåten i ugnen och kasta samtidigt in 1 dl vatten i botten på ugnen.
Efter ca 15 minuter är det dags att sänka temperaturen till 225 grader och grädda sedan färdigt brödet, ca 40 minuter. Kontrollera med en termometer att innertemperaturen är minst 98 grader då brödet är färdigt."



Baka på! Och du tänk på att du kan variera ingredienserna efter tycke och smak, valnötter, russin... vad som:))

Tack Ida för att du uppmärksammat mig på detta!!!<3 (Och tack för bilderna;))



...och ett riktigt gott nytt år:))

Min nyår sammanfattas, De tre vännerna å Sara och UFC-gala:)) Hahahah** Tur att jag tillsist fick lite kvinnlig fägring i huset;)
Men trevligt va de!!!!!:))
Till UFC bjöds det på Västerbottenpaj, kallskuret, ananas och dadlar i bacon:)
Och som avslutning en panacotta med jordgubbar:)) Lova mig att pröva pannacotta receptet på baksidan av gelésockerasken! Allt ni behöver är vispgrädde, gelésocker och vaniljsocker!!! Busenkelt och alldeles, alldeles underbart:))
Och för att summera jul, nyår och 2011.....

God jul:)

Om än några veckor för sent... Men nytt år, nya tag:))
Min jul var jätte mysig:)) Firad med familj och vänner och alla jag håller kär:) Å massa mumsigheter på julbordet** (Bild på det "varma" ovan)
image description
"För vi är Sara å Nina, vi är så fina! Vi sitter på köket, men hittar inte....;)" hahahah**
Julborde med jobbet, fint de:)
Sara <3 Lollo

RSS 2.0