Glutenfritt Surdegsbröd

Äntligen kommer receptet... Förlåt om ni väntat, glömde dock ta kort, så Ida, jag lånar ditt bröd;)
Surdeg

Dag 1-4
1 dl mix blandas med 1 dl ljummet vatten och 1 rårivet äpple. Ha blandningen i en glasburk med lock, välj ej ett för litet lock då kulturen ska växa. Burken ska stå i 22-26 grader. Låt burken stå 4-5 dagar, skaka om burken då och då. Surdegen är klar då det bubblar och luktar lite surt.
Dag 5
Dax att mata surdegen. Blanda i 1 dl mix och 1 dl ljummetvatten, rör om och låt blandningen stå till nästa dag.
Dag 6 och 7
Upprepa dag 5
Dag 6
Nu är surdegen färdig för bakning:) Om inte allt går åt, spara surdegen i burken. mata med 1 dl mix och 1 dl ljummet vatten varje dag. Degen klarar sig även åtminstonne 1 vecka i kylskåp utan matning. Sköter du degen rätt kan den klara sig oändlighet utan att bli dålig:)
Å här bästa surdegsreceptet, hämtat från mixwell.com

"Ingredienser

Kväll
125 g surdegsgrund
240 g Ljust basmjöl
200 g ljummet vatten

Skållning
100 g havregryn
300 g kokhett vatten

Morgonen
Blandningarna från gårdagen
250 g ljummet vatten
10 g jäst
600 g Havrebrödsmix
18 g salt
1 dl hasselnötter
1 dl grovt hackade torkade fikon
1 dl grovt hackade torkade aprikoser

Det här är ett bra basrecept för surdegsbröd. Det går att byta ut mjölsorterna mot andra glutenfria mjöler. T ex att använda Havrebrödsmix i blandingen på kvällen och Ljust basmjöl i blandingen på morgonen. Då blir brödet inte så grovt. Blanda i kryddor som kanel, ingefära, kryddnejlika och pomerans för att göra ett julbröd.

Blanda ihop surdegsgrunden, vattnet och basmjölet i en bunke och täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
Häll det kokheta vattnet över havregrynen i en bunke och täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
På morgonen
Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan ihop gårdaens blandningar med de övriga ingredienserna och rör tills allt är ordentligt blandat.
Häll upp degen i två jäskorgar och täck med plast. Låt bröden stå i rumstemperatur tills det ska bakas, kan stå 5-6 timmer eller ännu längre.
Sätt ugnen på 275 grader och låt ugnen bli riktigt, riktigt varm.Låt även en plåt stå med i ugnen när den värms upp. Vänd upp bröden på den varma plåten och gör några jässnitt. Ställ in plåten i ugnen och kasta samtidigt in 1 dl vatten i botten på ugnen.
Efter ca 15 minuter är det dags att sänka temperaturen till 225 grader och grädda sedan färdigt brödet, ca 40 minuter. Kontrollera med en termometer att innertemperaturen är minst 98 grader då brödet är färdigt."



Baka på! Och du tänk på att du kan variera ingredienserna efter tycke och smak, valnötter, russin... vad som:))

Tack Ida för att du uppmärksammat mig på detta!!!<3 (Och tack för bilderna;))



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0