Glutenfria hallongrottor

Och advetsmys:))

Återigen tack Ida för receptet på hallongrottorna:)) Kanon goda var dom!


250g smör
1,5 dl socker
6 dl glutenfrimix
1,5 dl bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3,5 msk pofiber
1 dl marsanpulver

Rör smör och socker riktigt poröst. Blanda alla torraingredienser förutom mjölmixen. Blanda i detta i smörblandningen. Bearbeta först in 4 dl av mixen, sedan de 2 resterande lite pö om pö:)
Ställ degen kallt 30 minuter. Rulla längder av degen och skär småbitar som du rullar till kakan. Lägg i form och tryck ut en liten grop som du sedan fyller med hallonsylt.

Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 8-12 minuter.

Å så myser vi av helgen:)

Ha en kanon 1:a advent!!!


Glutenfria saffranssnäckor och längder

Använd samma recept som till lussekatterna och saffrans bullarna med choklad.

Vid utbaket bred på

200g margarin
150g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker


Vid bak av längd rulla ihop rektangeln till en rulltårta, lägg på bakplåtsbeklädd plåt och klipp med en sax rakt över degen ( ej ända ner) med ca 2 cm mellanrum. Lägg första snibben åt vänster, andra åt höger osv... Så får du en klippt saffranslängd:)

Jäs som i receptet och grädda i nedre delen av ugnen 225 grader ca 12-15 minuter.


Vid bak av snäcka, vik degen med fyllning på mitten, skär ut cm tjocka remsor och snurra ihop som en knut.
Följ sedan receptet för saffransbullarna:)

De här ska någon snart överaskas med:))



Glutenfritt surdegsbröd

Idag fick jag en burk surdeg av min fina kusin ida:))

Fick även smaka på hennes underbara surdegsbröd! Så nu ska jag mata upp min lille vän;) Å sen ska ni få njuta av surdegsbröd, förhoppningar om detta redan nu i veckan:))

För gud va gott det va!!!!!:))


Tack Ida:)

Glutenfria frasvåfflor

Absolut bästa receptet på smarrigaste våfflorna:))


75g smör
2 dl maizena majsstärkelse
1 dl fin mixblandning
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsoker
1 krm salt
1,25 dl mjölk
1 dl vatten
matfett till våffeljärnet

Smält smöret.
Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt mjölken och vattnet under kraftig omrörning. Blanda ner smöret och fortsätt blanda tills smeten är helt klump fri,

Grädda i våffeljärn och servera med grädde och sylt.


Glutenfria macarons

"Ett utsökt franskt bakverk"

Det är rubriken på min macaron bok jag fick i födelsedagspresent, å utsökt - ajemen:))



Kan inte kalla detta en smidig kaka att baka, men med lite tid och pill - så himmelens god:)

Mandelbiskvi
200g florsocker
100g skållad, mald mandel
120-125 g rumstempererad äggvita (ca 3 st)
en nypa salt
40g strösocker

Blanda ihop florsocker med mandelmjölet antingen med gaffel eller i matberedare, måste blanda sig helt!
Vispa äggvitorna i en torrskål tillsammans med saltet. Konsistensen ska vara "tills det går att börja forma styva toppar".
Fortsätt vispa och häll i sockret, en msk i taget och se till att det blandas väl innan nästa msk hälls i. Blandningen ska vara tjock, vit och blank.
Vill du färga dina macarons, häll i hushållsfärg nu:) (Gör INTE som jag och spara blandningen tills den är klar för att göra det smidigt för sig och hälla i färg efter... Mina färdiga macarones blev bara vita... det finns en anledning till detta... De blå å rosa blev för blöta...ooops....)
Använd en metallsked och blanda i mandelmjölsblandningen i äggvitan. När det blandats klart ska konsistensen vara " smeten ska droppa från skeden som en jämn och flytande massa.

Fyll en spritspåse och spritsa jämnstora sundlar, ca 5 cm diameter, på bakplåtsbekläddplåt.
Slå undersidan av plåten mot bänken för att få bort ev stora luftbubblor.

Låt biskvierna vila 15-60 minuter, tills ytan torkat om du nuddar dem med fingertoppen.
Värm ugnen till 170 grader och grädda mitt i ugnen 10 minuter. Ovansidan på biskvin ska vara frasig och undersidan torr.

Fyllning/Smörkräm

Går att fylla med igentligen vilken fyllning som helst, men såhär gjorde jag:)

125g smör
250g florsocker
1 äggula
50g riven vit choklad
1 msk kakao

Arbeta smöret smidigt med hjälp av en gaffel, arbeta in florsockret. Vänd i äggulan, rivna chokladen samt kakaon. Konsistensen ska vara lättarbetad och bredbar:)

Bred fyllningen på en biskvi och lägg en biskvi ovanpå. 2 biskvier blir alltså en kaka:))


Glutenfri saffransbulle med chokladfyllning

Satt och läste en av alla dam tidningar som finns:)) å hittade ett recept på chokladfyllda bullar:)) yammie skulle man väl lätt kunna uttrycka sig:)


Använd saffrans receptet på inlägget nedan och dela degen i två delar efter första jäsningen. Kavla ut två rektanglar och bred över dessa 150g smör blandat med 1 dl socker och 2 tsk vaniljsocker.
Hacka 150g mörkchoklad och strö över smörblandningen. Rulla ihop som en rulltårta och skär varje rulle i 8-12 bitar, lägg i bullformar och låt jäsa, följ sedan lussekattsreceptet:))


Jag penslade mina bullar med ägg, lite flagad mandel på toppen och efter gräddning lite floursocker:)


Njut av julen, 7 sorters kakor säger man va?! Jag tror det kommer bli mer! hahahah** Adventsfika it it!!:))

Glutenfri lussebulle

Skulle baka lussebullar med chokladfyllning (recept se ovan) och hittade följande vetebulle recept på baksidan av lailas blåa glutenfriamix:))

Å tänka sig vad degen jäste fint, det är sånt som får mig lycklig<3 hahahah**



100g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1 dl socker
0,5 tsk salt
1 påse saffran
14 dl mjölmix

Smält smöret i kastrull och tillsätt mjölken, låt degspadet bli fingervarmt (37 grader).
Smula sönder jästen i en bunke och häll på vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta tills degen släpper från kanterna.
Låt jäsa 20 minuter.
Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta degen blank och smidig.

Baka ut till valfri bulle, i detta fall lussekatter. Täck med bakduk och jäs 20-30 minuter.

Grädda  mitt i ugnen 250 grader 8-10 minuter vid bullbak, och 225 grader 15-20 minuter vid längder.

Kalas recept:))


lyxigt fredagsmys**

image description


Gott ska de va till Idol:))

Promenad och äppelkaka:))



Har haft en ledig dag som tillbringats i skogen med finbesöket från Göteborg:))



Nu ska äpplena tillagas, här ska bakas kaka:)) Å e någon äppelsugen e det bara att ringa på dörren å komma å hämta!!!

Glutenfri prinsesstårta & Pavlova

15 November blev jag ett år äldre... Jag hade en underbar dag!!! Men familjemys på kvällskvisten*



Mackor (fanns ej tid för hembakat...) å massa goda pålägg blev det:)


Intog även årets första glögg:) Iallafall för mig:)





Glutenfri Prinsesstårta

1 sats tårtbotten ( se recept längre ner i bloggen)

Fyllning 1 Grädde och jordgubbssylt

Fyllning 2 Grädde och vaniljsås

Bred grädde över tårtan och klä sedan med marsipan ( läs innehållsförteckningen!) Dekorera med florsocker och marsipanrosor:))



Även en pavlova slank ner:))
Denna gång fylld med vispangrädde, dajm och dekorerad med gul och grön kiwi, samt granatäppelkärnor:))



Å så får ni en insikt i mitt hem, bara för jag njuter av mörkret och av alla ljus man då får tända:))


Bilder:)

Här kommer bilderna som aldrig ville lägga upp sig på bloggen...;)



Köttfärsrullen*



Farsdags kortet:)



Igår va jag å tjejerna på Braeking dawn, säger bara en sak - Naaaaaw... Vilken film!!:)) Jag vill me!!!!!!!!!:))

Glutenfri farsdagstårta

Denna helgen fick vi åter fin besök av bästa Ellen:)) Så igår kväll, lite på förfesten sådär... Skappade vi vårat mästerverk:)
Många skratt och hårt arbete ledde till vår farsdagstårta:)



Då pappa är fågelskådare blir det givetvis en fågeltårta;) hahahah** Å fågeln, han är döpt till Bengt!

Vi fuskade med färdigköpta tårtbottnar, vill man göra själv finns recept längre ner i bloggen:))
Ett lager grädda jordgubbssylt, ett lager vaniljkräm. Dekorerad med chokladlöv och marsipanrosor, av marsipan med smak av jordgubb** Nu hoppas jag han ska tycka om vårat mästerverk:))

Pappa - vi älskar dig, för du är bäst!!!!!


Å vilken kväll vi hade, på nått sätt känner jag mig mer levande än på lääääänge, å faktiskt lycklig<3<3<3


Glutenfri köttfärsrulle

Nu har jag väntat 4 dagar! på att bilderna till detta recept ska laddas upp... Ger upp nu, men rullen ska se ut som en rulltårta;))

Är det inte så att man lätt hamnar i samma middags mönster?! Tog ut det tillplattade köttfärs paketet ur frysen, la det i varmt vatten för snabbupptining, ställde stekpannan på spisen och tänkte.... nä, jag vill inte ha köttfärsås, jag ska hitta på nått annat... Kikade runt på nätet och hittade denna lilla köttfärsrulle:) Smarrigt värre, "pannkakan" blev något gummiaktig - nått som alla glutenintoleranta vet vad det är:) Vet inte om det kan ha berot på mjölmixen, köpte hem Mix wells mix för testning... Kanske nån som har förslag på vad man kan göra för å förebygga gummigheten?! Den blev dock vääääääldigt lång ifrån mc donalds hamburgebröd....;)

Pannkakan
3 ägg
3 dl mjölmix
6 dl mjölk
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och rör till klumpfri smet. Tillsätt resterande mjölk och sedan äggen, ett i taget.
Smörj eller klä en långpanna, häll ut smeten och grädda i ugnen ca 25 minuter.
Gör fyllningen under tiden:)

Köttfärsfyllning
500g färs
1 hackad gullök
1 vitlöksklyfta
2 msk maizena
0,5 dl grädde
fond
soya (råder delade maningar om, min dietist sa det var okej, så jag går på de riktlinjerna ochhar aldrig blivit dålig)
salt, peppar, cayenne peppar

Fräs gullök, vitlök och färsen, häll på lite maizena och sedan grädden.
Smaksätt med valfri mängd fond, soya och kryddor. Låt småputtra på spisen ca10 minuter.
Ska bli en "fast" köttfärssås:)

Vänd upp pannkakan och bred på fyllningen, rulla ihop som en rulltårta och servera med en grönsallad:)

<3

Glutenfri fetaostfylld omelett



Måste tipsa er om att fylla omeletten med fetaost, och försök få tag på feta i plåtburk! Mumma**
Även köttfärs i omeletten är en rikti höjdare!:))

image description

Bara mammi som fattas<3

Glutenfri 26 årsmiddag

Som ni vet är denna höst inte riktigt min höst.... Därför blev det ett väldigt litet och mysigt, en aning för tidigt, kalas för Sara:)

Meny

"Tapas förrätt"

- Dadlar med mascarpone i bacon
- Parmaskinka och melon
- Ostkuber



Polenta med oxfilé och smörstekt majs

För er som inte ätit polenta, måste ni pröva detta!!!

Koka upp 3 dl grädde och 3,5 dl buljong. Häll i 1,5 dl polenta. Koka ihop till rätt konsistens. ( Som potatismos ungefär) tar ca 4 minuter. Häll ner riven parmesan, ev riven smakrik annan ost. Smaksätt med salt. Kalas festligt och tar ingen tid alls:))

Pavlova med bär


Som sagt världens smarrigaste tårta;))

Maräng
4 äggvitor
0,5 krm salt
2,5 dl socker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning
3 dl grädde
1,5 dl lemoncurd
bär

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Häll i socker under fortsatt vispning och vispa till hård smet. Vispa sedan i resterande ingredienser. Häll i form med avtagbar botten, eller rita en cirkel på bakplåtspapper på plåt och häll ut smeten. Gör en fördjupning för fyllningen i mitten på marängen.
Sänk ugnen innan du sätter in tårtan till 125 grader och grädda 1,5 timmar. Låt sedan marängen kallna med ugnen ca 3-4 timmar, eller över natten.

Vid servering vispa grädden, blanda med lemoncurd och garnera med bär.

Du kommer inte bli besviken, jag lovar!!!:))



Kan man säga att det står Sara på denna fina present:))





dukat för fest:))

Glutenfri fika

En guldkant i vardagen:))

Fika på Napoleon i Jönköping, budapestbakelse och varm choklad it is!!:))

Med bästa Lollo!

image description

Glutenfri "Johans kaka"


3 ägg
2,5 dl socker
2 dl vetemjöl
150g smält margarin

Rör ihop ingredienserna vart efter. Häll i ströad bakform. (glutenfritt ströbröd). Lägg i bitar av mörkchoklad. Grädda i ugn 175 grader. Först 10-15 minuter. Strö sedan på flagad mandel och grädda igen 25-30 minuter.

Passa kakan noga, den ska vara kladdig i mitten... (Lite som en ljus kladdkaka:))
Godast är att servera med vaniljglass**


Varför kakan är döpt till Johans kaka? Är det inte så i familjekokboken att recepten kommer från olika håll och döps efter personen som gett receptet.... I detta fall pappas arbetskamrat:))

Over and out<3

RSS 2.0