Glutenfri saffranskaka med vanilj

Måste tipsa om en kaka som min syster har skapat fram:)

Den klassiska vaniljkakan (vaniljbottnar med vanilj/smör/mjölk imellan) men efter alla ingredienser blandats häller hon i en påse saffran.

Jag var lite skeptisk i början till den kraftiga vaniljsmaken mot saffranet... Men det kan vara en av de godaste kakor jag ätit!!! Mumma säger jag! Hon borde baka oftare i vår familj:)




Glutenfria muffins med dumle gömma

OBS! Läs innehållsförteckningen på dumle som nu är ändrar till typ. "Spår av.." Och avgör själv, alternativt byt till annan chokladkola. 

Gjorde sockerkaksmuffins, efter halva tiden tryckte jag ner en halv dumle i kakan. Dekorerade med dumlefluff och sockerkulor. Det var mitt bidrag till kaffet på julafton.







Glutenfritt bröd

Provade att baka favvo lchf brödet fast på glutenfri mix... Funkade kanon som tillbehör till min blomkålssoppa:) blev plattare än när det är bakat enligt lchf men större...

3 ägg
2 dl riven ost
2 msk linfrön
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölmix (orginalrecept 1,5 dl mandelmjöl + 0,5 dl po-fiber)

Vispa upp äggen lätt och blanda i resterande ingredienser. 
Grädda i 200 grader, 15 minuter.


Måste tipsa om godaste blomkålssoppan oxå! (Mobergs recept)

1 blomkålshuvud (ca 750g)
1 gullök
8 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
Salt peppar 

Skölj och bryt blomkålen i buketter.
Hacka löken grovt och stek med blomkålen.
Häll på buljong och grädde, koka mjuk, ca 20 minuter. 
Mixa soppan noga, smaka av med salt och peppar. 
Servera rykande varm.

Rocky road

Lucia mysfaktorn är på topp! Julgodis och snö... Lillans första jul är nära<3




Glutenfria scones

Ni har fått det innan, ni får det igen... Bara för den sakens skull att det är så gott!

Recept till 2 runda brödkakor;
5dl mjölmix
2 tsk bakpulver
0,5tsk salt
50g margarin
1dl kesella
0,75dl vatten

Nyp ihop till en deg, forma scones, nagga med gaffel. Grädda mitt i ugn 250 grader va 12 minuter.




Mammas glutenfria köttbullar

Bästa köttbullarna gör mamma...! Och även om vi gör samma recept så smakar hennes bättre...;) 

400 g blandfärs
0,75 dl glutenfritt ströbröd (vi kör finax och mamma mortlar det lite först)
2 dl grädde
1 ägg
Kryddpeppar salt
 
Blanda ströbröd och grädde, låt svälla några minuter. Blanda i färs och ägg. Krydda efter smak.
Forma köttbullar och stek.

Voilà! Viktigast på julbordet, och brunkålen så klart:))




Glutenfri saffransbulle

Mitt absolut bästa bull recept (uteslut saffran för "vanlig" bull deg).

100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 pkt saffran
1 dl socker
1 krm salt
Knappt 1 pkt lailas blå mjölmix

Smält smör, häll i mjölken och värm till fingervarmt. 
Smula jästen i bunke, häll i vätskan och rör till jästen löst sig. Häll i saffran, socker och salt. 
Arbeta in mjölet, i mitt orginalrecept stod det 14 dl men det var för lite nästan hela paketet gick åt till en sats. När degen börjar lossa från kanten är det dags för jäsning, 20 minuter under bakduk.
Forma valfri bulle. Idag har jag bakat stort stjärnbröd, klippta längder, lussekatter och lussebullar.
Jäs 30 minuter, pensla med ägg och häll ev på pärlsocker, russin, mandel på.

Bullar gräddas mitt i ugn 250 grader ca 8 min.

Längder gräddas nedre del av ugn 225 grader 15-20 min.

Större bröd nedre del av ugn 200 grader ca 30 min.





Jag fyllde mina längder bröd och bullar med:

400g mandelmassa
100g margarin
100g vitchoklad
1-2 msk vatten
Blandas ihop till kladdig smet med gaffel. Räckte till två satser saffransdeg.

Naturligt glutenfritt bananbröd

Test brödet från förra inlägget blev väldigt gott i smak! Aningen smuligt och lite för mycket vätska... 
Missionet fortsätter men är på god väg!!!:))




Testing;)

Experimenterar...

Saknar mitt bananbröd under lchf dieten och eftersom vi kör en lojal variant och äter frukt har jag nu gjort följande;

3 dl mandelmjöl
3 dl kokosmjöl
1 dl linfrö
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
2 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 tsk fiberhusk

Blandad i en bunke

3 bananer
2 dl yoghurt

Mosas och blandas ihop.
Blanda ihop rörorna. 
Forma bröd och grädda 200 grader.

Mitt är i ugnen nu, så vi får se hur det blir;)) naturligt glutenfritt iallafall!:))

RSS 2.0