Godnatt från mig till er*

img_7816 (MMS)

Godnatt från mig till er*


Chokladfrosting

Ett absolut måste för alla Jönköpingsbor är att någon gång i sommar åka till pizzeria alcamo och äta deras salladsbuffé!!! Jag kan få akutsug på deras sallad gör jag en sallad här hemma smakar det inte alls lika gott...:( Du får sallad, gurka och tomat och får sedan välja fem stycken ingridienser av massa olika! Och ett tips är att prova vitlöksdippen till, jag dör för den!!! Hahahhaha*
Jag och sambon köpte helt enkelt denna sallad idag och åkte upp till Jönköpingspärla, stadsparken och åt* Även lille vovven var med, som för övrigt blev tre år och vuxen den 25/6*
*Junior*
Har även gjort chokladfrosting idag, tog fram en muffins ur frysen och var tvungen att prova hur det var att göra frosting av chokladflouren, det gick jätte bra! Hade hoppats att den skulle bli ännu mörkare, kan ha gått om jag blandat den lite med vatten först. Men den smakade jätte mycket choklad! Och vem tycker inte om det*
(Frostingrecept och sugerpasterecept hittar du längre ner i bloggen)
Nu ska jag och vovven sussa och räkna ner 3 dagar kvar till viva la semestra<3

Morotsbröd

En varm dag som denna orkar man inte äta någon mastig middag, så idag fick det bli vattenmelonsallad med lime och fetaost, en grillad bit kött och ett nybakat morotsbröd.

Jag använde mig av samma ingridienser som till bananbrödet nedan, men bytte ut bananen mot 0,5 dl extra yoghurt samt hällde i fibrex, boveteflingor, po-fiber och rivna morötter också.

Måste säga att detta enkla, snabba brödrecept är något av det bästa och smidigaste jag har bakat!!! Pröva är ett måste;)


Jordgubbstårta

Jag var helt säker på att internet skulle fungera i stugan över midsommarhelgen, men så var inte fallet... Jag är ledsen för att jag hållt er på sträckbänken med nästa inlägg:) Men här kommer iallafall min Jordgubbstårta!

I stugan, utanför Eksjö, är man också långt ifrån spritsar, silikonformar och allt annat användbart till bakning men även om utseendet på min tårta inte är vad man kan önska, var smaken detså godare:)

1 glutenfri tårtbotten. (Av sockerkakstyp, bra recept brukar finnas i alla glutenfria bakböcker!)

Första lagret på min tårta blev en blandning med vispad grädde, jordgubbssylt och skivor av färska jordgubbar
Mellan nästa lager hade jag vaniljkräm tillagad efter anvisning på paketet.
Jag dekorerade med Grädde, jordgubbar och hyvlad choklad.

En Jordgubbstårta under sommaren blir aldrig fel! Kanske har du ett recept du vill dela med dig av?!



Under nästa vecka ska jag försöka tillaga Langos, någonting jag aldrig har ätit men det ska nog gå bra... Det blir nog ett och annat bak oxå kan jag lova.
Puss & Kram*

Scones

Till kusin vitamin blev det även scones med ost och marmelad.

5 dl glutenfrimix
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50g margarin
1 dl kesella
0,5 dl vatten

Blanda alla torra ingridienser i en bunke och finfördela margarinet till grynig massa. Häll i kesella och vatten och arbeta med fingrarna ihop till en deg. Dela degen i två delar och platta ut varje del till en rundkaka på bakplåtsbeklädd plåt. Skåra kakorna och nagga med gaffel.
Grädda i 250greder ca 14 minuter.



Har fått kommentaren att dessa scones är bra mycket godare än "vanliga" scones, inte vet jag för de va så längesen jag åt vetemjöls scones, men jag vet att de är riktigt, riktigt goda!!!

Choklad och banan cupcakes

Idag fick vi finbesök av kusinen och hennes man, jätte mysigt för det händer alldeles för sällan!!! Efter en hel dag på jobbet fuskade jag lite med bakverken och måste tippsa om världens bästa fusk. Egentligen är jag strångt emot halvfabrikat men en muffinsmix från Mix Well kan rädda dig när du får oväntat besök;) Eller väntat men tiden inte räcker till för du har bokat in massage tid, system besök inför helgen och jobbat över på jobbet....:)
Detta är så enkelt att tilloch med sambon klarade av att vispa ihop smeten och det må jag säga är inte ofta han står vid bakbordet...*

Jag smaksatte min mix med mosad banan och 70% choklad i hackad form. Denna kombination är det absolut bästa jag vet!!! Prova är ett måste*



Dekorerade med frosting och sugerpaste ros med sockerkula. Efter att ha mixtrat med hushållsfärgen för att få fram en ljust lila ton är nu mina fingrar ett kaos av rött och blått:) Men det får man ta när det ska bli fint. Över pudrade jag lite chokladflour*


Choklad cup cakes

Min sambo kom hem idag efter att spenderat helgen i Göteborg och som alla andra när man vill göra något romantiskt, en vardag som denna, blev det en middag. Till efträtt tog jag ut mina citronmuffins som jag bakat tidigare. (se inlägg längre ner) Jag fryste in de jag inte dekorerade den gången. Till dem gjorde jag en chokladglasyr.

1,5 dl vispgrädde
100g mörk choklad

Koka upp vispgrädden, finahacka chokladen och häll den i den varma grädden. Låt chokladen smälta och sedan ska blandningen kallna något.

Detta hällde jag på mina tinade muffins och dekorerade med en sugerpaste ros och sockerkulor.

Visst blev det fint?!



Just nu väntar jag bara på Taco gratängen i ugnen.... Sen är vi redo för Måndagsmys*

Rabarber & Jordgubbspaj

Jag lovade ju ge ut mitt absoluta favorit paj recept, det funkar med alla fyllningar! Har prövat allt från banan/päron till Hallon/blåbär. Och det lyckas alltid! Idag blev det rabarber från trädgården och svenska jordgubbar*
200g smör
2 dl glutenfri mjölmix
1,5 dl socker
1tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl sirap
en halv påse mandelflan
Blanda allt i kastrull och smält ner till en klumpig röra.
Lägg i bär eller frukten i en form och strö ev. på lite socker/potatismjöl.
Klicka över den kletiga massan över bären och grädda mitt i ugn 200 grader, 15-25 minuter tills pajen är gyllenbrun.
Servera med vaniljsås, vaniljvisp, glass eller nått annat gottigt....
Ps. återkommer med baguett receptet när jag lyckas med dem.... hahahah* Även den bästa kan misslyckas*

Glutenfria cornflakeskakor från Ellen

När jag var liten bakade min lillasyster gärna och ofta dessa sockerbomber.... Så idag när vi skulle på Söndagsmiddag hos mamma var det självklart att ta med några till henne*
(OBS! Glöm inte kolla innehållsförtecningen på cornflakesen!!!)
1 hg smör
1 dl sirap
1 dl socker
3 msk kakao
3,5 dl cornflakes
1,5 dl cocos
1 tsk vaniljsocker
Koka ihop smör, sirap, socker och kakao i ca 4 minuter. Tillsätt resterande ingridienser och blanda allt väl. Klicka i formar och låt kylas i frys.
Snabbt, smidigt och väldigt väldigt gott*

Tips & Trix

Ni som fortfarande inte upptäckt att pizzeria Evergreen i Jönköping numera även har glutenfri pizza, måste dit! Den e så god* Perfekta nattamaten efter en kväll på dansgolvet:) Även Davids pizzeria i Huskvarna har glutenfritt alternativ:) Kanske är den nån som vet om fler pizzerior eller bra restauranger för oss glutenintoleranta?!
Ett annat bra lunch alternativ i Huskvarna är makor och makaroner som kan göra alla sina pasta rätter med glutenfripasta. Skinka och ädelost är min personliga favorit*
Just nu sitter jag och väntar på mina fin fina baguetter i ugnen, ska ta med dem ner på Söndagsmiddag hos mamma och pappa. Och till efterätt blir de världens godaste rabarberpaj! Det får ni inte missa!!!!
C u*

Ostfranska

Sedan jag blev glutenintolerant har jag gått och suktat efter de knapriga ostfranskerna i butikernas montrar... Inte längre, för dehär är minst lika goda:)
50g smör
3 dl vatten
0,5 pkt jäst
2 dl riven ost
0,5 tsk salt
500 g mjölmix
Smält matfett och häll i vattnet, låt de bli fingervarmt. Häll över den smulade jästen och rör till jästen löst sig. Tillsätt ost och salt och tillsist mjölmixen. Jäs övertäckt i 30 minuter. Arbeta degen och dela degen i 8 delar. Forma varje del till en boll och lägg på plåt. Jäs i ytterligare 20 minuter. Pensla med vatten och strö över riven ost. Grädda i 250 grader ca 8 minuter.
Njut*

Knäckebröd med smak av Gränna

För er som undrat vad bilderna i förra inlägget blev, så blev det...... Knäckebröd!!!

Fick jag äta bara en sak i resten av mitt liv skulle det nog bli detta knäckebröd! Ät som det är eller med smör på - mumma*
1 dl majsmjöl
1 dl maizena
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
0,5 dl olja
2 dl kokande vatten
Flingsalt
Blanda alla torra ingridienser och häll på olja och vatten. Bred ut på bakplåtsbeklädd plåt och strö över saltet, grädda i 150 grader ca 60 minuter. Stäng av ugnen och låt knäckebrödet svalna i ugnen med luckan öppen.
Detta knäckebrödet smakar verkligen som Gränna knäcke! Men är givetvis glutenfritt!!!

Bananbröd

Efter en underbar dag ute i sköna vädret bestämde jag mig för att inte baka idag utan låta er hållas tills imorgon... Men när jag kom hem från en minigolf runda, som gick mindre bra.... och såg alla våra svarta bananer kände jag att jag va tvungen att baka bananbröd. Saftigt bröd med karaktär av stenugnsbak. Mumma* Först trodde jag nästan jag misslyckats då jag tyckte degen kändes tillräkligt fast för att kunna baka ut ett bröd, men konstaterade att den bara simmade iväg... Ångrade att jag inte la degen i en form... Men nu när brödet är klart är jag kalas nöjd!!! De blev ett jätte vackert bröd! Och det bästa är att brödet är bakat utan jäst, bara på bikarbonat. Går på ca 30 minuter så har du ett mummsigt bröd till frukost:)

Receptet ser ungefär ut så här;

7 dl glutenfrimix
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
linfrön
pumpakärnor
2 bananer
2,5 dl mild yoghurt
1 dl mjölk

Blanda alla torra ingridienser, mosa bananerna och blanda med yoghurt och mjölk. Lägg i smeten i mixblandningen och rör. Häll ut på plåt och forma till ett bröd, eller grädda i form går även baka som bullar. Mitt bröd var i ugnen ca 20 minuter, 200grader.




Imorgon bakar vi med det här......



... undra vad det blir då... *


Kärleksrutor & Piroger

Mitt största problem med att baka glutenfria mjuka kakor har varit att kakan inte sväller på samma sätt som en kaka med gluten. Fiberhusk, att vispa länge och att använda mindre formar är mitt trix.

Idag blev de Kärleksrutor, Kärleksmums, Sara rutor, Mockarutor, Mösatöver.... Ja, kärt barn har många namn....:)

Botten;
75g smör
1 dl vatten
3 äggulor
2,5 dl socker
2 dl glutenfri mix
1 dl potatismjöl
1 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5-1 tsk fiberhusk
3 äggvitor

Smält smöret och häll i vattnet. Rör ihop äggulor och socker. Tillsätt smörblandingen och rör en stund.

Blanda samman alla torra ingridienser och rör ner i smeten.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt i dem i smeten.

Smörj en liten långpanna och strö den med glutenfritt ströbröd eller med cocos. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 45 minuter.

Glasyr;
60g smör
3,5 dl florsocker
4 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret och sikta i florsockret. Rör i resterande ingridienser. Bred över kakan medans den fortfarande är varm.
Dekorera med riven cocos.

Då jag upptäckte att mitt cocos tagit slut fick jag nöja mej med florsocker och jordgubbar... Men de e ju himmelens gott det oxå:)





Efter en lång dag på jobbet va jag även jätte hungrig när jag kom hem så vill bara tippsa om hur du gör jätte goda piroger.
I större livsmedelsaffärer finns glutenfri smördeg, baka ut runda plättar av dessa med en diameter på ca 10 cm.
Fyll med taco köttfärs eller ost och skinka. Vik över smördegen på mitten och nagga kansterna med gaffel. In i ugnen på 200 grader ca 10 minuter eller tills pirogerna är gyllenbruna. Servera med sallad och någon god dressing. Gör många - perfekt att ta med till stranden eller på picnicen:)



I helgen kör vi ett stort bröd bak, de får ni inte missa:)
Puss puss*

Citron och choklad cupcakes

Jag har en förkärlek till cupcake... Både att baka, dekorora och äta dem:) De roligaste med dessa söta små muffins är att variationen i smak är enorm. Min absoluta favorit är med smak av banan och choklad. Banan i glutenfria bakverk och matbröd ger det färdiga resultatet en krämighet och fluffighet som ofta är svårt att få till i bakningen av glutenfritt. Ett tips bara:)

Men idag blev de citron och vit choklad cupcakes.

Använd samma sockerkakssmet som i inlägget från Jordgubbsdrömmen. Men hacka även 100g vitchoklad och lägg i smeten. Cupcakes blir finast om de gräddas i "fasta" muffinsformar med vanliga muffinsformar i. Speciellt glutenfria smetar breder gärna ut sig annars och det fina muffinspappret syns då ej. Glutenfriasmetar ska vara lösare än en smet bakad med vanligt mjöl detta för att ej få den typiska gummi konsistensen på det färdiga resultatet.

Frosting

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg


Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

Vispa i Philadelphiaosten.

Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.

Spritsa frostingen på muffinsen eller sprid ut den med en sked. Dekorera med vad du har hemma... figurer av suger paste, silverkulor, blommor.... bara fantasin sätter gränser.

Jag dekorerade mina cupcakes med blommor och blad av suger paste, en silver kula på toppen och i papper med små rosa rosor. Vilket resulterade i en väldigt romantisk cup cake:)

Baka och njut*

 


 


 



Inbakad dröm av Jordgubb

Så va skulle nu bli mitt första recept att ta med i bloggen? De skulle va fräscht och sommrigt, så de blev en liten citronbakelse fylld med jordgubb.

Sockerkaka;

2 ägg
2 dl glutenfri mjölmix (jag använder finax)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk fiberhusk
1 dl mjölk
50g smör
saften från en halv citron

Vispa ägg och socker riktigt poröst. Blanda alla torra ingridienser i en skål. Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Koka upp mjölken och låt smöret smälta i. Häll över äggsmeten under försiktig omrörning. Pressa i saften ur en halv citron som smaksättare.

Detta är ett perfekt sockerkaksrecept, men till mina bakelser gräddade jag smeten i muffinsformar. Fyllde 3/4 av muffinsformen och gräddade 175 grader i ca 20 minuter.

Under tiden gjorde jag min

Suger paste (garneringsmaterial, receptet räcker för att täcka en stor tårta samt till dekoration)

1 msk gelantin
4 msk kallt vatten
30g cocosfett
120 ml vit sirap
850g florsocker

Koka upp vattnet och låt gelantinpulvret lösa sig i det. Blanda i sirap och cocosfett. (Cocosfettet ska smälta i blandningen). Sikta florsockret i en stor bunke och häll på gelantinblandningen. Knåda till en formbar deg och använd din fantasi. Färga gärna sugerpasten i valfri färg, ofärgad är den vit.

När muffinsen svalnat skar jag dem på mitten (vågrätt) och fyllde med en blandning av färska, svenska jordgubbar och hårtvispad grädde.
Garnering med enbart sugare paste.

Nu ska jag ta med mina bakelser till min svägerska med familj. Men jag erkänner att jag redan har smakat och de va ljuvliga!!!

Hörs snart*


Bageri Glutenfri

Så va de dax att dra igång....
Antar att ni som läser denna lilla blogg nu i början är mina vänner å bekanta, så känns lite lustigt att beskriva mig vidare... De enda relevanta i samhanhanget är att jag är glutenintolerant sen 5-6 år tillbaka, jag älskar att baka och ..........

Bageri Glutenfri är min dröm.

Jag hoppas komma i kontakt med nya recept via denna blogg och jag hoppas kunna förmedla massa gottigheter till er:)

Puss å Kram



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0