Ellens avskedstårta*

Jag har haft previligiet att träffa världens bästa syster i princip varje dag i ganska många år tack vare att vi jobbar ihop... Men nu är det dax för Ellen att dra vidare, denna gång mot Kalmar och plugga. Det är därför med en liten tår i hjärtat som jag väljer att visa hennes fina avskedstårta som hon bjöd sina arbetskamrater på sista dagen...



Fyllning i tårtan var vaniljkräm och mosade jordgubbar med grädde.

<3Ellen Linnéa Pettersson, Sara Maria Pettersson älskar dig av hela hennes hjärta<3


Världens godaste glutenfriapizza*

Efter att ha firat sista veckan semester i sjuksängen.... Bakade jag pizza som tröst... Denna pizza måste ni pröva. även min ickeintoleranta sambo tycker den är kanon god!!!



Till 1 långpanna eller 2 runda pizzor behövs;

25g jäst
2 dl vatten
1 msk fiberhusk
0,5 dl olja
0,5 tsk salt
3,5-4 dl glutenfrimix (jag använde lailas blåa denna gång)

Smula jästen i en bunke och värm vattnet fingervarmt. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig.
Blanda i fiberhusken och låt svälla ca 10 minuter. Ska bli en gele liknande massa.
Tillsätt olja, salt och den mesta av mixen. Arbeta degen väl i maskin eller för hand. Låt den sedan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Knåda in resterande mjölmängd och kavla ut degen i valfri storlek.
Personligen gillar jag riktigt tunna och krispiga pizzabottnar. Kavla mellan plastfolie om du tycker att bottnen fastnar:)
Nagga pizzan med en gaffel och fyll med valfri fyllning.

TIPS! Pasta såser med tomat och gärna med en örtblandning blir kanon god som tomatsås på pizzan! Jag fyllde min pizza med tomatsås, skinka, champinjoner och ost. Och hade färdig kebabsås och bearnaisesås som  tillbehör, tillsammans med vitkålssalad:)

Smaklig spis*


Mormor Lilians marängtårta



Ett recept som hela min barndom funnits på tårtkalasen och nu senast fanns på vår grillfest:)

Botten

125g smält smör
1 dl socker
3 äggulor
5 msk gräddmjölk
2 tsk bakpulver
1,5 dl glutenfrimix

Vispa smör och äggulor pösigt. Blanda i sockret och sedan de blandade torra ingridienserna lite i taget och variera med gräddmjölken. Häll i bakplåtsbeklädd långpanna och gör marängsmeten.

Maräng

3 äggvitor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Vispa äggvitorna hårt, tills det går att hålla bunken uppochner utan at det rinner. Blanda i sockret blandat med vaniljsocker.

Häll marängen över bottnen i långpannan. Grädda mitt i ugn 160 grader i 25-30 minuter. Tills tårtan är gyllenbrun.

Frys in bottnarna för att lättare kunna dela på den samt få bort bakplåtspappret.
Skär botten på mitten och lägg den ena på ett uppläggningsfat. Fyll med grädde och valfritt bär. (Jag använde senast hallon och blåbär samt hackad choklad) Lägg på andra halvan av botten och servera.



Ångesten börjar ta över när jag tänker på att det bara är två semesterdagar kvar innan allvaret börjar igen och den här gången viiiiiiiiiiiiiiill jag INTE!!!!!!!;) Men det ska väl gå det med.....

<3

Tekaka & Räkmacka

Nu har jag provat att göra frallor av mina bikarbonatsbröd. Använde mig av receptet till morotsbrödet men uteslöt morötter. (recept se nedan)



Varför jag gjorde detta var för att jag och sambon skulle lyxa till det med räkmacka* Och mums va gott de va:)



Idag blir det en tidigsemester kväll, för det känner jag att man behöver ibland efter en lång och händelserikdag med billetande, rensande av ogräs och mys med fina vänner*

<3

Julias rabarber och hallon paj

Tillbringat några underbara dagar i Göteborg* En av dem hos världens bästa Julia*



Vi bakade rabarber och hallon paj, plockat från trädgården. Eller Julia bakade och jag satt och tittade på:) Hahahaha* Den blev så himla god och kommer absolut bli återkommande både i mitt och hennes kök kan jag lova:) Vaniljvisp på det och vi tryckte tillsammans i oss nästan hela pajen* Hahahhaah* Men e de semester så e de!!!!!


Hallon & Blåbärs paj

Jag har lite svårt att få ihop mitt bloggande under semestern... Ni får ursäkta mig för detta, och glädja er åt att det bara återstår 2 veckor av den, vilket jag gråter över.... Jag vill ha semester minst ett halvår till för det tycker jag att jag förtjänar! hahahhaah*

Jag och min syster, Ellen, hade mysdag häromdagen. Nästan sovaöver kallade vi det, då måste man gå runt i pyamas inlindade i filtar och bara njuta av livet* Till denna myspys kväll bakade vi Hallon och Blåbärspaj. Shit va gott det va!!!



Vi utgick från ett "vanligt" recept på smulpaj men använde självklart glutenfrimix, då både jag och Ellen är intoleranta. (Även pappa är det) I smulpajen blandade vi även i lite hackad mandel.

Till pajen blandade vi vaniljkesella och vispad grädde. Jätte bra tips att använda som vaniljsås, blir lite syrligare och frächare om man vill variera sig lite:)




Puss å Kram*

hahaa lite snedställd, men ändå:)

Ellens födelsedagstårta

Måste dela av mig av denna fina och goda tårta som min lillasyster hade bakat till hennes 21 årsdag:) Hipp hipp igen för dig*


En massa sommarbilder*

En vecka avklarad i stugan, pärlan på jorden verkligen* Så bakningen har väl inte varit prioriterad denna vecka därför kommer här lite tips.


Åk till grännaberget och ät världens godaste räkmacka, givetvis glutenfrittbröd om du säger till. Passa på att njuta av utsikten oxå när du ändå e där uppe*



Om du någongång befinner dig i Eksjö, och leker tysk turist:) hahahha* Maaaaaasssssa tyskar i Eksjö... Ät på Tokyo, jätte god kinamat!

Bildbomb!!!


Glutanfria Langos

Ida Ekberg - det här är tillägnat dig:)
När jag fick förfrågan om glutenfri langos, hade jag inte en susning om vad detta var... Googlade och hittade en ungersk rätt, som ett friterat bröd med massa variation på fyllning. Men efter några expriment kommer här mitt recept....:)
25 g jäst
1 stor kokt potatis
3 dl vatten från potatiskoket
2 tsk salt
5 dl glutenfri mjölmix
1 ägg
Till fritering
ca 5 dl olja
Fyllning 1
Creme fraishe
skinka
ost
rödlök
Fyllning 2
Creme fraishe med pressad vitlök
tomat
rödlök
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda i den rivna kokta potatisen, salt, ägg och mjölmixen. Konsistensen ska vara ganska kladdig. Jäs under bakduk 35-40 minuter.
Bearbeta ev in mer mjöl i degen så konsistensen blir bra att arbeta med. Gör 8 bullar av degen och forma till ovala cm tjocka plattor. Jäs igen ca 10 minuter under duk.
Värm upp ca 5 dl olja, eller 3-4 cm i en kastrull. Prova med en bit glutenfrittbröd om oljan är het nog, då fräser det om brödbiten. Lägg i en langos åt gången och fritera några minuter på varje sida, tills ytan är frasig och hård.
Fritera är väldigt svårt med glutenfritt, eftersom det inte ger någon direkt färg. Därför la jag in brödet i ugnen några minuter efter fritering och penslade brödet med mjölk.
Välj sedan ut valfri fyllning efter tycke och smak och njut av dessa glutenfria langos:)
Min reaktion som nybörjare på langos, var att det faktiskt var jätte, jätte gott*
Tack Ida för du gjorde mig uppmärksam på denna rätt och hoppas detta recept hjälper dig*
Kram på er*

Rabarberpaj med marängtäcke

I mammas land växer massa rabarber därför måste man hitta på lite nya recept ibland. Efter en sökning på nätet hittade jag detta, som kommer bli ett återkommande inslag på mina kafferep;) Mummma va gott de va!



2 dl glutenfrimix
100g smör
1 äggula
1msk vatten

Knåda ingredienserna till en pajdeg och låt stå kallt en stund. Smörj sedan en pajform och tryck ut degen i denna, nagga med gaffel.

3 rabarber
1dl socker
2 tsk vaniljsocker

Skala ev rabarbern och skär sedan i cm tjocka skivor. Lägg i pajskalen och häll socker och vaniljsocker över rabarbern.
Grädda i ugnen 225 grader i 15-20 minuter.

2 äggvitor
2 dl socker
3 droppar ättika.

Under tiden pajen är i ugnen vispa äggvitorna, hälften av sockret och ättikan till hårt skum, häll sedan i det sista sockret och vispa igen.
Häll marängen på pajen och grädda igen 225 grader ca 10minuter eller tills marängen är gyllenbrun.



Denna paj MÅSTE ni prova!!!!!:)

RSS 2.0